VdB - Cofidis: beslissing allicht deze week

LEUVEN -

Frank Vandenbroucke weet allicht voor het einde van deze week hoe zijn geschil met sponsor Cofidis zal aflopen. Beide partijen hebben een informatiestop afgekondigd, maar we konden vernemen dat de firma SEM, die VdB's zaken behartigt, vasthoudt aan de eis van een schadevergoeding door Cofidis voor de renner.

A.P.

BR>De raadsmannen van Frank Vandenbroucke blijven het een zware fout vinden van de sponsor dat die zijn renner zomaar schorste terwijl hem sportief geen enkele overtreding kon worden aangewreven. Cofidis vindt dan weer dat VdB een hoge opstapvergoeding dient te betalen omdat hij een rond hem gebouwd team in de steek liet.

Als deze week geen minnelijke schikking wordt gevonden, kan VdB niet anders dan naar de rechter stappen. Dat kan zeer zware gevolgen hebben voor zijn toekomst als renner want op dit ogenblik heeft Frank nog altijd geen werkgever voor 2000. De UCI staat erop dat hij zijn vrijheid kan bewijzen voor hij elders tekent en dat is ook het standpunt van Giancarlo Ferretti. De Italiaanse ploegleider van Fassa Bortolo en VdB hebben

gesprekken

gevoerd. Maar nog geen echte onderhandelingen.

Ook Ferretti wil dat VDB hem eerst twee dingen zwart op wit bewijst. Eén: dat hij 100% vrij is bij Cofidis. Twee: dat hij geen risico loopt op welk proces ook als gevolg van de zaak Sainz-Lavelot.

"Pas daarna kan echt gepraat worden over Franks komst naar mijn ploeg", aldus Ferretti. "Met VdB erbij moet ik mijn budget optrekken en dus praten met de sponsor. Want er is niet alleen het loon van de renner, Frank wil ook naar de Tour en die is in onze planning voor 2000 niet voorzien."

Ferretti vraagt niets liever dan dat er deze week nog schot komt in de zaak tussen VdB en Cofidis. Franks zaakwaarnemers eveneens. Onder meer omdat van die afloop afhangt of Vandenbroucke woensdagavond in Brussel opdaagt voor de verkiezing van de

Sportman van het jaar

. Hij voelt zich vereerd door de nominatie en wil graag lijfelijk aanwezig zijn. Maar momenteel heeft hij, aldus Paul De Geyter van SEM, andere prioriteiten. Pas als de rook daaromheen is opgetrokken, beslist hij begin volgende week of hij vanuit Italië - waar alle sentimentele banden duidelijk nog niet zijn doorgeknipt - naar Brussel komt.