Vierde Europees goud voor Brigitte Becue

Brigitte Becue heeft na haar bronzen medaille van vrijdag op de 200 meter schoolslag, nu ook goud behaald op de 100 meter schoolslag. Het gebeurde op de laatste dag van de Europese kampioenschappen kortebaan in Lissabon. Ze versloeg in een spannende finale de Hongaarse Agnes Kovacs en de Zweedse Ingelström.

BR>De prestatie van de West-Vlaamse was indrukwekkend. Na een vrij voorzichtige start kwam ze halfkoers als derde door in 32.50 achter Kovacs (32.14) en Ingelström (32.27). Toen zette ze de turbo op. Eerst moest de Zweedse eraan geloven, daarna Kovacs. De matige eindtijd (1.08.15) deed weinig terzake. Wat telde, was winnen en dat deed Becue, zoals ze had voorspeld.

Daarmee is de Brugse aan de vierde Europese gouden medaille uit haar carriëre toe. In 1995 won ze in Wenen de titel op de 100 en 200 meter (groot bad). Vorig jaar werd ze ex-aequo eerste op de 100 meter van het EK kortebaan in Sheffield.

«Dit doet deugd», glunderde Brigitte na de wedstrijd. «Ik heb geen moment aan de tijd gedacht, ik ging voor de titel en niets minder. Zo heb ik ook gezwommen. Van bij het begin voelde ik dat ik goed zat en ik ben ervoor gegaan. Misschien is de tijd niet enorm, maar dat vind ik compleet bijzaak.»

«Ik heb voor die titel moeten vechten en Kovacs en Ingelström verslagen. Dat alleen telde. Jammer alleen dat deze kampioenschappen zo laat vallen. Telkens zijn de referenda voorbij en val ik naast de prijzen.»

Dat deze overwinning belangrijk is voor het vertrouwen, hoeft niet gezegd. «Het zijn die zaken waar een zwemmer zich aan optrekt, die moed geven om voort te doen. Ik had naar dit kampioenschap gepiekt, het doel is bereikt, ik kan nu rustig naar de Spelen toe werken».

Vooraleer ze er de riem aflegt, staat er nog één wedstrijd op het programma. Volgende week neemt ze deel aan een manche van de Vittel Cup in groot bad in Amiens. «Als ik me kan inschrijven kom ik uit op 100 of 200 meter. Daarna neem ik twee weekjes relatieve rust,» besloot ze.