Hans Janssens kan na EK-zege vruchten plukken van trainingsmethode

BONHEIDEN -

Hans Janssens, de negentienjarige junior van Bonheiden AK, groot en stil, is met twee Europese titels tot het statuut van BV verheven. De wereld weet het van Internet. Ticket en startgeld liggen klaar voor de prestigieuze Molencross in Italië en Jos van Roy wil hem in de crosscup in Brussel. Het gaat snel, maar wat maakt Janssens zo goed en hoe maakt hij het verschil met zijn concurrenten?

Juliaan Deleebeeck

BR>Wie een sportprestatie levert van hoog niveau, de tegenstand op een Europees veldloopkampioenschap al wuivend terugwijst, kan niet om de vraag heen: wat maakt Hans Janssens zoveel beter? Zelf heeft hij er geen directe verklaring voor, want Janssens volgt blindelings de schema's die sportdokter-trainer-coach Peter Vervoort uit Kessel voor hem uitschrijft. 'De' Vervoort die ook de voetballers van Lierse-Westerlo en Geel fysiek begeleid maar bij KV Mechelen van mening verschilde met Gunther Jacob en moest opstappen.

Een blik om hulp in zijn richting. "Hans is vooral een groot talent, maar ook een heel volgzame atleet voor een trainer. Hij doet precies wat ik vraag op het juiste moment. Ik volg hem bijna dagelijks en train hem al vanaf zijn dertiende. Bovendien is hij een atleet met méér karakter dan de anderen. Dat kenmerkt de groten. En er is natuurlijk ook het gebruik van de hoogtecabine die ons toelaat om

al slapend

op hoogtestage te gaan en op zeeniveau te trainen. Het

living high, training low

-programma levert op een legale manier het resultaat waarvoor anderen epo nemen."

De aanschaf van een hoogtecabine uit Amerika is een investering die niet iedereen kan opbrengen. Uit navraag blijkt dat je voor het geld al snel een kleine Mercedes kan kopen.

"Ik heb het geluk dat mijn ouders in de sportieve toekomst van mijn broer en mij willen investeren. Vooral mijn vader ziet een stuk van zijn niet ingevulde sportambitie via ons twee gerealiseerd. Dat is zijn grootste voldoening."

"Slapen in de hoogtecabine vergt ook wat aanpassing", zegt Hans, "er is een voortdurend gesis van de drukregeling en erg comfortabel is het ook niet voor iemand die 1,94m groot is. In voorbereiding op het EK heb ik er vijf weken in doorgebracht, met een geleidelijke hoogtesimulatie van 1.000 naar 3.500 meter."

"Natuurlijk geniet ik van dit resultaat maar ik ga niet naast mijn

sloffen

lopen. Er was dit jaar geen Afrikaans supertalent op het kampioenschap, dat naar een Europees land emigreerde. Mocht dat wel zo geweest zijn zou het wedstrijdverloop er wel anders uitgezien hebben. Het WK in Portugal zal pas duidelijk maken wat ik in hun gezelschap waard ben en ik wil mij ook tonen op het Belgisch. Het kan daar een demonstratie van geel-groen voor Bonheiden worden."

De Europese juniorenkampioen is meteen een gevraagde atleet aan de start van grote organisaties. Jos Van Roy wil hem absoluut in Brussel voor de crosscup en in Italië ligt startgeld klaar voor de Molencross.

"Op enkele voorstellen kunnen we ingaan. Dat hoort bij het

genieten

maar het moet beperkt blijven. Hans bleef tot nu toe blessurevrij en we willen zijn toekomst niet hypothekeren met een overbelasting aan lucratieve wedstijddeelnames. Met een talent van 19 moet voorzichtig omgesprongen worden", is de mening van trainer Vervoort.