«Uitwijken naar Nederland»

Johan Fillée (23) was een beloftevol badmintonspeler, maar zijn sportieve ambitie kreeg tien jaar geleden een flinke knauw toen hij na een bromfietsongeval een onderbeen kwijtraakte. De Heppense tiener wou echter niet in een donker hoekje zitten grienen en begon vijf jaar geleden energiek met het zitbadminton. Niet zonder succes trouwens, hij werd nationaal kampioen in het dubbel- en enkelspel en behaalde vorig jaar een wereldtitel in een internationaal tornooi.

LEOPOLDSBURG Staf BOONS

BR>

In tegenstelling tot Nederland is het zitbadminton in ons land weinig gekend en dus ook weinig gestructureerd in clubverband. Zo kent België blijkbaar maar één club met een twintigtal aangeslotenen, het Maaseikse LIMZIBAD. «Voor een competitie moeten we dus noodgedwongen uitwijken naar de vijf Hollandse clubs zodat we jaarlijks slechts een vijftal competitiewedstrijden kunnen spelen. Het wereldje is zo klein dat de spelers elkaars zwakke plekken door en door kennen. Die kennis wordt natuurlijk volledig uitgebuit en we proberen de tegenstander dan ook op uithouding te kloppen,» weet Johan.

Hij verheelt niet dat hij het competitieaanbod graag wat verruimd zag met nieuwe clubs. Tot dusver werd het zitbadminton ook niet opgenomen in de paralympics, zeg maar de olympische spelen voor mindervaliden, en dat betreurt de Heppenaar enorm. Een deelname aan zo'n olypisch tornooi zou voor hem het absolute sportieve hoogtepunt zijn. Hij prijst zich ondertussen wel gelukkig dat hij z'n weg vond in deze sporttak. Het lag in het verlengde van zijn vroegere hobby en hij heeft er zich vooral mentaal mee kunnen opkrikken.

Zitbadminton wordt gespeeld op een één helft van een normaal badmintonveld. Het net hangt op 1,20 meter en de spelers mogen het contact met de sportvloer niet verliezen. Zitvlak op de grond, dus. Er wordt enkel en dubbel gespeeld en Johans vaste partner is Colla Schrooten. Het liefst speelt hij enkel. Geen mogelijkheid om je dan in het spel te verbergen. «Neen, je moet het zelf helemaal in handen nemen en je kunt verlies of winst nooit toeschrijven aan je partner,» weet Johan, die mechanische vormgevingstechnieken studeerde en uitkijkt naar een baan.

Doordat Johan Fillée ondertussen een prothese draagt, traint hij donderdagavond mee in zijn vroegere Kampse club LEOBAD. Gewone oefenwedstrijden kan hij staand wel aan, maar om zich voor te bereiden op het snellere competitiewerk, reist hij iedere zaterdag naar Maaseik voor een portie zitbadminton.