Onderschatte balvirtuoos

De spelers van Racing Genk kijken nu nog vaak vol bewondering toe als ze hun trainer een balletje zien trappen. Jos Heyligen (°Ham, 30 juni 1947) stond bekend als de man met de fluwelen baltoets. Een speler waarvoor de mensen naar de stadions kwamen. Heyligen schopte het in 1971 als draaischijf van FC Diest zelfs tot 'Man van het seizoen', een eer die hij dat jaar moest delen met Paul Van Himst. Toch zou Heyligen nooit de erkenning krijgen die hij verdiende. Voor bondscoach Raymond Goethals was hij defensief te zwak, waardoor Heyligen slechts twee A-caps verzamelde. Veel te weinig voor een voetballer van zijn niveau.

M.G.

BR>Jos Heyligen groeide op in Ham. Zijn vader was bij de jeugd een harde leermeester, op 15-jarige leeftijd werd hij al weggehaald door FC Diest. Heyligen stond twee jaar later al in het eerste elftal en stuwde in 1970 de ploeg naar de titel in tweede klasse. Beerschot haalde hem een jaar later weg, onder trainer Rik Coppens speelde Heylligen naast de piepjonge Juan Lozano misschien wel zijn sterkste seizoen. Een blessure brak zijn opmars, Beerschot verspeelde de Hammer later zelfs aan aartsrivaal Antwerp. Ook daar waren de verwachtingen hooggespannen na een knappe start, ook daar liep het daarna mis. De balvirtuoos werd door het fanatieke Antwerp-publiek een gebrek aan inzet verweten, waardoor hij terugkeerde naar de heimat.

Bij Thor Waterschei leefde Jos Heyligen weer op, hij beleefde er vier prachtseizoenen. Met zijn tweede titel in tweede klasse en vooral een onvergetelijke bekerfinale tegen SK Beveren. Heyligen versloeg een onthutste Jean-Marie Pfaff met een magistrale vrije trap en haalde zo de beker binnen voor Waterschei. Guy Thijs, die hem nog kende van bij Antwerp, viste Heyligen zelfs op voor de Rode Duivels. Verder dan een invalbeurt in de uitwedstrijd tegen Ierland geraakte de Limburger niet, voor het EK in Italië viel hij in extremis als 21ste man uit de boot.

Na een jaartje FC Beringen en een korte epiloog bij Winterslag haakte Heyligen af als voetballer. Hij startte een succesvolle trainerscarrière bij Westerlo, een club die hij in drie ambtstermijnen van provinciale naar eerste nationale bracht. Uiteindelijk belandde Heyligen bij landskampioen Racing Genk. Na een moeizame start krijgt hij er nu de erkenning die hij als speler iets te weinig gekregen heeft.

Palmares

Clubs:

HO Oostham, FC Diest, Beerschot, Antwerp, Waterschei, Beringen, Winterslag.

Trainer:

Westerlo, Beringen FC, Looi Sport, SV Mol, KTH Diest, Westerlo, Lommel, Geel, Westerlo.

Titels (tweede klasse):

Diest '70, Waterschei '78.

Vice-kampioen:

Antwerp '74 en '75.

Bekerwinst:

'80 Waterschei-Beveren 2-1.

Bekerfinale:

'75 Anderlecht-Antwerp 1-0.

Man van het Seizoen:

'71.

Rode Duivels:

2 A-caps.