André van Duin zingt duet met Helmut Lotti

HASSELT -

André van Duin (52) heeft altijd al gezongen, maar - op het nummer na over zijn vader als zijn grootste fan - nog nooit zo diepgravend en diepgaand als op zijn nieuwe cd 'Recht uit het hart'.

BR>«Het was allemaal de zon schijnt en carnaval, veel covers en persiflages, maar je wordt wat ouder, gaat anders nadenken. Je krijgt meer behoefte om dingen aan het papier toe te vertrouwen,» zegt Van Duin. Serieus en rustig, want in tegenstelling tot wat velen wellicht denken is André allerminst een feestganger.

«Veel mensen schrijven dingen van zich af, maar op een cd, in een liedje kun je daar meer mensen getuige van laten zijn. Ik kan me op die manier ook beter uiten dan zo rechtstreeks face to face. Ik zet het graag op papier om het daarna te zingen.»

Van Duin wordt op zijn nieuwe plaat begeleid door het Metropole Orkest, aangevuld met Hay-Horns, drums, een akoestische vleugel, een hammondorgel en een achtergrondkoor.

«Koor en orkest zijn tevoren opgenomen. Dat is prettig, maar heeft als nadeel dat je bijvoorbeeld niet even iets sneller kunt. Toch zijn er achteraf nog wat dingen veranderd.»

Eén nummer, 'Thuis', zingt hij samen met Helmut Lotti. «We wilden een duet op de cd zetten, maar we wisten niet met wie. Toen bleek dat in een ruimte naast ons in de Wisseloord studio's Lotti zijn cd 'Out Of Africa' opnam. Hij wilde best tussendoor dat nummer met mij opnemen. Het leuke is dat je deze combinatie, ik vrij laag, hij hoog, niet zo snel verwacht. Lotti vond het een eer, want ik was zijn jeugdidool. Als iemand dat zegt voel ik me net Dappere Dodo.»

Dementie

Iets meer dan de helft van de stukken op de cd heeft Van Duin, als Adrianus Marinus Kyvon geboren in Delfshaven, zelf van tekst voorzien. «Muziek kan ik niet schrijven. Ik neurie wat op een bandje en dan maakt de producer er muziek van.»

Op het nummer 'Anders Dan Anderen', waarin Van Duin openhartig en bijna chronologisch zingt over zijn eigen homoseksualiteit en de acceptatie daarvan door hem en zijn ouders, heeft hij al heel veel reacties gekregen. «Leuk dat erover wordt gezongen, zeggen ze. Ik ben al gelukkig als dit nummer twee mensen aanzet om te vertellen dat ze homoseksueel zijn, of wanneer mensen het hierdoor kunnen accepteren. Ik heb mijn eigen homoseksualiteit nooit zo gepromoot, maar ik hoop dat dit nummer positieve gevolgen heeft.»

Prachtig is het liedje 'Hallo Mamma' over dementie. «Het gaat niet over mijn eigen moeder, maar ik heb wel de tekst geschreven. Het is een goed onderwerp, waarover zelden is gezongen. Ik zelf had het idee dat ik er meer over had kunnen zeggen, vond het wat te kort. Maar volgens de producers heb ik alles in het liedje vertelt. Moeilijk was dat het nummer eindigt met nanana. Het was oorspronkelijk een vrolijk nummer. We hebben nu dat nanana meer in mineur gedaan.»

Van Duin denkt dat zijn pop-cd een breed publiek aanspreekt. «In de revue zong ik vroeger ook mooie, serieuze liedjes. De combinatie van een lach en een traan. De hoofdmoot blijft vrolijk, ik ben in de eerste plaats een grappenmaker.»