Nieuwe elektrolyse-eenheid verstevigt marktpositie Tessenderlo Chemie

Print
Bij het chemieconcern Tessenderlo Chemie in Tessenderlo is dinsdag de nieuwe elektrolyse-eenheid ely3 officieel in gebruik genomen. Met de ingebruikname van de eenheid met moderne membraantechnologie was een investering van 15 miljoen euro gemoeid.
Ely3 biedt niet enkel voordelen op het vlak van milieu en mobiliteit, maar wordt tevens beschouwd als een "levensinjectie" in het hart van Tessenderlo Chemie, zo zei directeur Frank Coenen van de businessgroep Chemie dinsdag. De elektrolyse-eenheid ely3 werd dinsdag officieel ingehuldigd door Vlaams minister van Energie en Leefmilieu Kris Peeters (CD&V).
Coenen wees erop dat Tessenderlo Chemie zijn marktpositie aanzienlijk zal kunnen verstevigen met de ingebruikname van de nieuwe elektrolyse-eenheid. Het project voorzag immers ook in de omschakeling van de andere elektrolyse-eenheid ely2 naar kaliloog. Door deze ingreep is Tessenderlo Chemie momenteel de grootste Europese producent van dit product. Kaliloog wordt gebruikt in de productie van bio-diesel, alkali-batterijen, vloeibare meststoffen, zepen en ontdooiingsproducten voor luchthavens.
Deze technologie laat Tessenderlo Chemie toe om het globale energieverbruik op de productiesite in Tessenderlo met 20 procent te doen dalen. Momenteel neemt Tessenderlo Chemie nog zowat 1,5 procent van het totale Belgische elektriciteitsverbruik voor zijn rekening.
Een ander voordeel voor het milieu is dat chloor voortaan met een kwikvrije technologie kan geproduceerd worden, aldus nog Coenen. De directeur wees voorts ook op het belang van de nieuwe eenheid voor het mobiliteitsprobleem. "Met de nieuwe ontwikkelde technologie zal het zout per ondergrondse pijpleiding rechtstreeks vanaf het Albertkanaal in Ham naar de productiesite in Tessenderlo verpompt worden over een traject van zo'n 6 kilometer. Hierdoor worden dagelijks 75 vrachtwagentransporten vermeden tussen Ham en Tessenderlo".

Coenen verwees ook naar het herstelplan "Target 2007" dat de directie in zijn drie West-Limburgse vestigingen zal doorvoeren en een verlies van 197 banen inhoudt. "Dit nieuws sloeg bij velen als een bom in, maar er zijn absoluut maatregelen nodig om de rendabiliteit van Tessenderlo Chemie terug op een aanvaardbaar peil te brengen en competitief te kunnen blijven in een sterk geglobaliseerde markt. Target 2007 zal het beslissingscentrum van de businessgroep Chemie voor Europa ook naar Tessenderlo brengen, wat op zijn beurt tot onze efficiëntie zal bijdragen", zo luidde het.
De sociale onderhandelingen bij Tessenderlo Chemie starten op dinsdag 19 september. Komende vrijdag vindt er nog een ondernemingsraad plaats in Tessenderlo, waarop de directie haar intentie tot herstructureren zal bevestigen.