WK handbal: Noorwegen via verlengingen naar wereldtitel

LILLEHAMMER -

Noorwegen heeft zondag in Lillehammer keihard moeten knokken om wereldkampioen handbal voor vrouwenteams te worden. Uiteindelijk lukte dat na twee verlengingen. Toen was Frankrijk, dat nog nooit de finale had gehaald, eindelijk verslagen: 25-24 na tussenstanden van 18-18 en 21-21.

BR>Noorwegen brak in 1986 door met de derde plaats in de wereldtitelstrijd voor A-landen in Nederland. In 1997 werd Noorwegen op het WK tweede, een jaar later greep het team door een zege in de finale tegen Denemarken in Amsterdam de Europese titel.

De Noorse vrouwen stonden dit WK in eigen land onder immense druk van het publiek en de media. Ze stonden herhaaldelijk in het middelpunt van grote reclamecampagnes.

In dit toernooi was de grootste stunt van Frankrijk, met als opvallendste speelsters Leila Duchemann en keepster Valerie Nicolas, de zege in de kwartfinale op titelhouder Denemarken. De Fransen hebben het succes te danken aan toegenomen aandacht voor het vrouwenhandbal in navolging van de investeringen in het mannenteam. Een jaar geleden kwalificeerden de Françaises zich niet eens voor de Europese titelstrijd.

Oostenrijk werd derde door de 'kleine finale' tegen Roemenië met 31-28 te winnen, eveneens na verlenging.

Halve finales

:

*Frankrijk - Roemenië 18-17 (9-8)

*Noorwegen - Oostenrijk 30-18 (12-6)

Finale

:

Noorwegen - Frankrijk 25-24 (21-21, 18-18, 8-10).