Handbal: Hasselt maakt terrein goed

Lijstaanvoerder Eynatten en eerste achtervolger Neerpelt lieten op de elfde speeldag steekjes vallen. Eynatten verloor op het veld van Beyne met aanvaardbare 22-20-cijfers. Neerpelt van zijn kant kwam in Lebbeke niet in het stuk voor en kreeg vernietigende 25-16-verliescijfers aangesmeerd. Lebbeke nadert in de algemene rangschikking tot op twee punten van Eynatten en dat deed ook Initia Hasselt dat in de derby tegen Tongeren overeind bleef. Een zege die in het Initia-kamp op algemeen hoera-geroep onthaald werd. «Echt lekker loopt het nog niet maar deze zege is ideaal om de winterstop in te gaan,» meent Bart Ulens, die diep in de tweede helft het veld verliet met een lichte kwetsuur. Ken De Nil onderstreepte dat het niet van een leien dakje liep en dat Hasselt de punten puur op karakter pakte. Korneel Douven daarentegen schreef de Initia-zege toe aan taktische blunders van Tongeren. «Natuurlijk kwam in de slotfaze van de wedstrijd de klasse van onder andere Deltombe boven drijven maar bij 16-18 voelde ik de bui hangen. Gelukkig voor Hasselt vond Tongeren geen alternatief op de dubbele mandekking en kregen we de zege in de schoot geworpen.» Pedrag Dosen (Tongeren) zat op dezelfde golflengte. «We hebben de wedstrijd volledig onder controle. Initia gooit met de mandekking op Sehovic en Wolak zijn laatste troef op tafel. Het enige wat wij hier tegenover moeten stellen is beweging. Dat jeugdspelers dit niet weten en dus ook niet uitvoeren is aanvaardbaar maar deze ervaren spelers zouden beter moeten weten. Als ploeg gaan we volledig de mist in, we incasseren vijf doelpunten op rij en het kalf is uiteraard verdronken. De competitie ligt gelukkig een aantal weken stil zodat we toch aan opbouwen kunnen denken.» Tongeren verliest in de rangschikking terrein en moet de vijfde plaats zelfs aan Beyne laten.

Ivo KWANTEN

BR>Neerpelt kwam in Lebbeke niet in het stuk voor. «Ik had tenminste de indruk dat alleen Lebbeke wilde winnen,» stelt PR-man Diederik Stollman. «Neerpelt zat nooit in de wedstrijd en werd al tijdens het eerste kwartier K.O. geslagen. Het is duidelijk dat we Dobrzynski en Blootacker (15 januari terug in het land), die de ploeg toch iets extra geven, missen.»

Belgen in het buitenland

Cuypers Beek (Smeets, Polfliet en Quintiens) maakte in de Nederlandse eredivisie een goede beurt. Beek, dat zesde blijft in de algemene rangschikking, haalde het met 29-19 van Apollo. Bij de vrouwen maakte Swift Roermond (Vanwingh en Geussens), dat donderdag aan het faillissement ontsnapte, brandhout van Geleen, 30-20. Bij Swift eisten Melanie Vanwingh (5 goals), Stephanie Vanwingh (7 goals) en keepster Anja Geussens een hoofdrol op. Inge Raskin (Geleen) scoorde eveneens zeven goals. Julie Rasson daarentegen kwam maar bleekjes voor de dag. Swift klimt naar de vierde plaats in de totaalstand. Ook nog vermelden dat het Swift-bestuur deze week met de speelsters, die minder vergoed zullen krijgen, praat over de toekomstperspectieven.

In de Duitse Bundesliga zette Nettelstedt een belangrijke stap richting behoud. De ploeg van Diethard Huygen klopte Wuppertal met 25-23. Huygen scoorde in deze partij éénmaal.

België-Nederland

De nationale ploeg speelt vanavond (19u30) in Genk (BLOSO-sporthal) een vriendschappelijke interland tegen Nederland.