Basket: ophaaljacht voor Houthalen en Bree in Beker van België

Vandaag worden de eerste wedstrijden in de 1/16de finales van de Beker van België gespeeld. Voor de eersteklassers die in dit stadium hun intrede doen, zijn het in deze ronde vaak moeilijke matchen, in kleine zaaltjes zonder parketvloer, waarbij de thuisploeg ook nog eens een voorgift krijgt. Zo moet Bree vanavond op het veld van vierdeklasser Awans 25 punten ophalen. Houthalen bij eersteprovincialer Zaventem zelfs dertig stuks.

Raf COMANS

BR>Zo'n achterstand is niet niks. «Maar ook niet echt veel. Houthalen heeft twee Amerikanen en een paar Eurospelers. Dat wordt dus moeilijk voor ons,» nuanceert Steven Putzeys.

De 23-jarige Truienaar verdedigt sinds dit seizoen de kleuren van de enige nog overblijvende provincialer in de nationale beker. «Ik heb bij Trubac gespeeld maar kreeg daar niet genoeg spelgelegenheid. Daarom stapte ik vorig jaar over naar Landen. Maar die verplaatsing viel niet te combineren met mijn studies in Brussel. Mijn broer woont in Kortenberg en die speelde bij Zaventem. Zo wisten ze dat ik geïnteresseerd was om in het Brusselse te komen spelen.»

«Ik ben aan mijn derde jaar bussiness administration bezig. Ik heb drie jaar high school gelopen in Amerika, doordat mijn vader daar heeft gewerkt. De bedoeling is toch om op lange of korte termijn terug te gaan naar ginds om verder te studeren.»

Basket komt tegenwoordig dus op de tweede plaats bij de nochtans erg getalenteerde Steven Putzeys. «Als je een jaar of 18 bent droom je nog, maar nu is basket weer een hobby. En ik ammuseer mij. Ik heb nergens meer sfeer meegemaakt dan nu bij Zaventem. Vooral omdat er veel jonge gasten spelen. Ik heb voorheen altijd met oudere spelers gespeeld.»

Putzeys heeft niet alle ambitie laten varen. «Ze is er nog wel, maar de school gaat voor. En als ik eerlijk mag zijn: eerste provinciale in Brabant vind ik sterker dan vierde nationale vorig jaar. Ik heb vijf jaar geleden met STBB ook in eerste provinciale Limburg gespeeld, maar dat is echt niet te vergelijken. Onze competitie is veel sterker. We hebben een heel jong team, met weinig ervaring dus en heel impulsief. Maar als de ploeg draait, loopt het ook héél goed. Ik durf rustig stellen dat we de sterkste ploeg van de reeks hebben.»

Zaventem schakelde in deze Beker van België al De Pinte (derde nationale) en Fléron (tweede nationale) uit en prijkt in de competitie op de tweede plaats.

«In het begin hebben we een paar steken laten vallen, maar nu zijn we negen competitiematchen plus nog drie of vier bekermatchen op rij ongeslagen. Hopelijk breien we daar nog wat op voort. Al zal het tegen Houthalen een heel zware klus worden. Maar de competitie is voor ons het belangrijkste, want de ploeg wil zo snel mogelijk naar vierde klasse.»