Stan Ockers krijgt gedenkplaat in Borgerhout

Print
Op 1 oktober zal het vijftig jaar geleden zijn dat wielrenner Stan Ockers overleed aan de gevolgen van een valpartij op de wielerbaan aan het Sportpaleis in Antwerpen. In Borgerhout, de geboorteplaats van Ockers, willen ze die dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Op die dag wordt er in de Stan Ockersstraat in Borgerhout een gedenkplaat onthuld en worden er twee fietstochten georganiseerd. Eerder opent er in De Roma in Borgerhout al een tentoonstelling over 'Stanneke'.
Het tragische ongeval gebeurde op 29 september 1956. Ockers was toen 35 jaar. Op zijn palmares prijkten onder meer de groene trui in de Ronde van Frankrijk en overwinningen in de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Zesdaagse van Antwerpen, Gent en Brussel. In 1955 was hij erin geslaagd wereldkampioen te worden in het Italiaanse Frascati. Een maand nadat hij zijn wereldkampioenentrui had overgedragen aan Rik Van Steenbergen, sloeg het noodlot toe. Ockers viel op de wielerbaan in Antwerpen en overleed twee dagen later.
Vijftig jaar na zijn dood zal 'Stanneke' in Borgerhout uitgebreid worden herdacht. Van 16 september tot en met 8 oktober loopt in de foyer van De Roma in Borgerhout de tentoonstelling 'Stanneke, van Borgerhout tot Frascati - 50 jaar Stan Ockers'.
Zowel de fiets waarmee hij wereldkampioen werd als de fiets waarmee hij de groene trui behaalde, worden er tentoongesteld, weet Leopold Sipido (83), jeugdvriend van Ockers en initiatiefnemer van de herdenking.
Op zaterdag 30 september wordt er om 11 uur op het kerkhof Silsburg een bloemenhulde gehouden aan het graf van Stan Ockers. Op 1 oktober wordt om 11 uur de gedenkplaat onthuld in de Stan Ockersstraat, vlakbij de sporthal Luysbekelaar. Vanaf 8 uur die dag kunnen wielerliefhebbers al terecht voor een familiefietstocht of een tocht voor wielertoeristen. De herdenkingsdag zal worden bijgewoond door de broer en de kleindochter van Stan Ockers.