Commissie heeft nog geen standpunt over God in EU-grondwet

Print
De Europese Commissie van José Manuel Barroso weet niet wat ze met god en het christelijk erfgoed in de grondwet moet aanvangen. Dat bleek donderdag op de Commissiebriefing. "De Commissie had de kans nog niet, aldus woordvoerder Johannes Leitenberger, om zich over de problematiek te buigen. Ze heeft bijgevolg terzake geen officieel standpunt."
Na een bezoek aan paus Benedictus XVI verklaarde de Duitse kanselier Angela Merkel dat ze voorstander is van een referentie naar god en het christelijk erfgoed in de Europese grondwet. Merkel kreeg in juni van haar collega's regeringsleiders de opdracht om tijdens het Duits voorzitterschap van de Unie dat op 1 januari 2007 begint, een initiatief te nemen om het ratificatieproces uit de impasse te halen.

De Europese Commissie verwelkomt de ambitie van Merkel om aan de grondwettelijke kar te trekken. Donderdagmiddag bleek evenwel dat de Commissie over de verwijzing naar god in de grondwet geen standpunt kan innemen. Ze kan ook niet verduidelijken of ze ter zake de opstelling van de vorige Commissie, die van Romano Prodi, volgt. Deze was tegen zulke referentie gekant. Hoewel Prodi steevast benadrukte dat hij veel begrip voor de voorstanders van zulke verwijzing had. Toen de Commissie-Prodi op 4 december 2002 een eigen ontwerp van grondwet indiende, was er geen sprake van god of christelijk erfgoed.
Dinsdag vergaderde Commissievoorzitter Barroso met de EVP-fractie over de politieke actualiteit. Het gerucht dat Barroso zich positief over het voorstel van Merkel uitsprak, werd door woordvoerder Leitenberger niet tegengesproken. "Tot dusver, aldus de woordvoerder, heeft de voorzitter zich over de religieuze verwijzing in de grondwet nog geen officiële uitspraak gedaan, want het college van Commissarissen heeft er zich nog niet over beraden".