Belg goed geïnformeerd én gestresseerd over medische beeldvorming

Print
Van de Belgen die al een medische beeldvormingsonderzoek, zoals röntgenfoto's, MRI-opnamen, een CT of een echo hebben ondergaan, wist 8 op de 10 heel precies waaraan hij of zij zich kon verwachten. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau IPSOS, in opdracht van Philips Medical Systems. Toch was meer dan een derde (34 pct) gestresseerd bij het vooruitzicht van het onderzoek.
Drie op vier Belgen hebben al eens een medisch beeldvormingsonderzoek ondergaan. Zowat 92 pct van hen voelde zich goed omkaderd. 89 pct zegt voldoende informatie gekregen te hebben.
Toch weet 95 pct niet dat zwangere vrouwen, behalve een echografie, ook nog andere onderzoeken kunnen krijgen, zonder enig risico, aldus de enquête.

Om de kennis van de patiënten over medische beeldvorming nog te vergroten, start Philips Medical Systems een informatiecampagne. Die moet kinderen en volwassenen toelaten om zich beter op zo'n onderzoek voor te bereiden.
"Het ziekenhuismilieu is almaar vaker bezaaid met grote, vaak lawaaierige toestellen. Er loopt ook veel volk rond en dat zorgt voor extra stress bij de patiënt", zegt professor Johan De Mey, diensthoofd radiologie aan de VUB. "Men moet zowel de wachtzalen als de scanners aanpassen, zeker aan de kinderen, zodat ze zich gerust gaan voelen".
Zo zullen er in de wachtzalen, in ziekenhuizen en medische centra affiches worden gehangen met daarop de meest courante onderzoeken (gynaecologie, radiologie, cardiologie en scanner). Op de affiche staan ook de brochures vermeld die de patiënt aan zijn arts kan vragen. Er is er één voor volwassenen en één voor jongeren.

Tot slot heeft Philips Medical Systems ook een website gelanceerd, waarop het grote publiek antwoorden vindt op diverse vragen rond medische beeldvorming. Je kan er ook de brochures en affiches downloaden.