Grimbergse vliegtuighangars beschermd als monument

Print
De twee betonnen vliegtuighangars die in 1947 op het vliegveld van Grimbergen werden opgetrokken naar een ontwerp van Alfred Hardy worden beschermd als monument. De beslissing tot bescherming is nog niet formeel ondertekend, maar zal door Vlaams minister Dirk Van Mechelen tijdens een bezoek aan dit vliegveld worden bekendgemaakt op de Open Monumentendag van 10 september.
Het vliegveld van Grimbergen werd in 1939 aangelegd voor de Belgische militaire luchtvaart, maar vanaf mei 1940 gebruik door de Duitse bezetter. Na de Tweede Wereldoorlog werden de twee loodsen gebouwd volgens een nieuw constructief principe - naar het model van een paddestoelconstructie - waarop Hardy een patent had. De gebouwen zijn 7 meter hoog en hebben een diameter van 50 m2. Er kunnen circa 35 vliegtuigen gestald worden.
Op basis van zijn betonnen paddestoelenconstructie ontwierp Hardy in de jaren '50 een schier eindeloze reeks projecten in België en Frankrijk (woningen, landbouwhangars, benzinestations en appartementsgebouwen). Volgens deskundigen zijn de hallen van Grimbergen in typologisch en architecturaal opzicht de meest geslaagde. De hangars zijn overigens de enige Belgische realisaties die in de overzichtstentoonstelling "Twentieth Century Engineering" in het Museum of Modern Art te New York uit 1964 werden opgenomen.