Moslimleider Zanzibar tegen feest ter ere van Freddie Mercury

Print
Een groot strandfeest in Zanzibar ter ere van de overleden Queen-zanger Freddie Mercury moet worden afgelast omdat de in Zanzibar geboren rockster homoseksueel was.
Dat heeft een plaatselijke moslimleider donderdag gezegd. Volgens de man, Azan Khalid, heeft Mercury zich met zijn flamboyante levensstijl onislamitisch gedragen en zou het beledigend zijn voor de moslimgemeenschap in Zanzibar om hem op welke manier dan ook met hen in verband te brengen.

Een restaurant dat naar Mercury vernoemd is, wil begin september ter ere van zijn geboortedag een feest geven. Manager Simai Mohammed zegt dat dat gewoon doorgaat, maar Khalid sprak dat tegen. Volgens Mohammed, net als de meeste inwoners van Zanzibar moslim, is het niet de bedoeling welke religie dan ook te beledigen. "Het is ons idee het toerisme te bevorderen en Freddie Mercury kwam uit Zanzibar. Hij is deel van onze geschiedenis."

Mercury is als Farrokh Bulsara in Zanzibar geboren toen het nog een Brits protectoraat was. Hij verkaste in 1964 met zijn ouders naar Groot-Brittannië om aan bloedige acties tegen mensen van Indiase of Arabische afkomst te ontkomen. Mercury's ouders waren Indiërs van oorspronkelijk Perzische komaf.