Kiev wil kinderen onderrichten in christelijke ethiek

Print
Een aantal openbare scholen in de Oekraïense hoofdstad Kiev is van plan christelijke ethiek te gaan onderwijzen in een poging de duizend jaar oude christelijke cultuur in de voormalige sovjetrepubliek te versterken. Dat heeft het stadsbestuur donderdag bekendgemaakt.
Het schoolvak, 'Christelijke ethiek in de Oekraïense cultuur: Het rechte pad', is bedoeld voor kinderen van 6 en zal door honderd van de 527 scholen in Kiev worden aangeboden. Ouders mogen kiezen of hun kind de lessen bijwoont. Volgend jaar wil de burgemeester van Kiev, die alle Oekraïense parlementsleden een bijbel gestuurd heeft met het verzoek het boek als richtlijn te gebruiken, alle eerstejaars van de basisschool bereiken.

Niet iedereen in het overwegend orthodox-christelijke Oekraïne is onverminderd positief. Een vertegenwoordiger van de kleine joodse gemeenschap in Oekraïne noemt het plan "zeer eenzijdig" en zegt dat er behalve christenen bijvoorbeeld ook joden en moslims in Oekraïne zijn. Volgens loco-burgemeester Vitaliy Zjoeravsky van Kiev begeeft men zich echter op het pad van de duivel als men zich tegen het invoeren van de christelijke ethiek keert.
De Oekraïense minister van onderwijs Stanislav Nikolajenko heeft eerder deze week geopperd dat het stadsbestuur nog even wacht met het invoeren van de godsdienstlessen, omdat "een goed idee" ten onder zou kunnen gaan door een slechte voorbereiding. Bovendien is het volgens Nikolajenko wijzer de lessen aan kinderen van 10 of 11 aan te bieden, omdat die ze beter zouden begrijpen. Zjoeravsky is het daar niet mee eens. "We moeten nu actie ondernemen", zegt hij. Volgens de loco-burgemeester kan met lessen als 'De kerk is Gods huis' en 'Verrijzenis: De overwinning van het goede op het kwade' een tegenwicht worden geboden aan het toenemende gebruik van alcohol en drugs onder Oekraïense jongeren.