Israëlische Holocaust-overlevenden willen naar Teheran reizen

Print
Een groep Israëlische overlevenden van de nazi-ideologie wil deelnemen aan een omstreden Holocaust-conferentie in de Iraanse hoofdstad Teheran. In een schrijven heeft de voorzitter van de overkoepelende bond voor Holocaust-overlevenden, Noah Flug, de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad bovendien aanbevolen Auschwitz te bezoeken. Dat bericht de Israëlische krant Jediot Achronot donderdag.
"We kunnen dan van dichtbij aantonen hoe daar het vernietigingssysteem van de nazi's heeft gewerkt en meer dan een miljoen mensen heeft uitgeroeid, Joden en niet-Joden", luidt het in het schrijven. "We vragen; hoe kan u niet weten wat daar gebeurd is? Of wil u misschien blind blijven voor wat daar is voorgevallen?"
De uitlatingen van Ahmadinejad dat de Holocaust "een leugen" is en zijn eis de Joodse staat naar Europa te verplaatsen, heeft het afgelopen jaar wereldwijd verontwaardiging uitgelokt. Iran wil de reeds tweemaal uitgestelde conferentie nu volgens eerdere berichten in december houden. De oorzaken voor het antisemitisme in Europa en de link tussen de Holocaust en het zionisme zullen dan onderzocht worden. Waarnemers verwachten dat op de Holocaust-conferentie naast wetenschappers en schriftgeleerden ook Duitse neonazi's naar Teheran zullen uitgenodigd worden.