Olieprijs daalt ondanks verwerping VN-ultimatum door Iran

Print
De prijs voor een vat ruwe olie daalt vandaag opnieuw met 0,6%. Dit ondanks het feit dat de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad nog maar eens duidelijk heeft gemaakt dat zijn land niet zal buigen voor de Westerse druk om zijn nucleaire activiteiten stop te zetten.
Het ultimatum van de Verenigde Naties om te stoppen met het verrijken van uranium, loopt vandaag af. Olieanalisten geloven evenwel niet dat de VN snel in actie zal treden tegen het islamitisch regime.

Rond 17.45 uur daalde de prijs van een vat Brent-olie met 0,57% tot 69,78 dollar. Dit is het laagste peil sinds midden juni en amper een dollar boven de olieprijs exact een jaar terug, toen de orkaan Katrina de oliefutures deed pieken.
Hoewel Iran duidelijk het ultimatum van de VN met de voeten treedt, verwachten olie-analisten niet dat de Veiligheidsraad snel actie zal ondernemen tegen het land. Bill O'Grady, olieanalist bij AG Edwards & Sons: "Er werd even gevreesd dat er een onmiddellijke reactie zou komen tegen het verrijkingsprogramma van Iran, maar zo ziet het er nu niet langer naar uit. De zaak zal nog een hele tijd aanslepen."
Onder meer de Duitse kanselier Angela Merkel zei dat de internationale gemeenschap geen toekomstige gesprekken met Iran uitsluit, zelfs niet als het land de verrijking van uranium stopzet.