Agfa-Gevaert-vakbonden vinden brugpensioen nog niet aan de orde

Print
De vakbonden van Agfa-Gevaert vinden het nog te voorbarig om over brugpensioen te spreken als een mogelijke oplossing voor het sociaal plan bij de beeldvormingsgroep. "Brugpensioen moet de laatste en niet de eerste stap zijn. Wij willen niet praten over brugpensioen, wij willen praten over het behoud van de tewerkstelling", klinkt het donderdag bij het gemeenschappelijk vakbondsfront.
Om de druk op de directie te verhogen, werd ondertussen beslist om over te gaan tot stiptheidsacties. "Deze vorm van actie kunnen we veel langer volhouden dan wanneer we drie maanden zouden buiten staan. Bovendien zouden we, wanneer we nu buiten gaan staan, onze slagkracht kwijt zijn wanneer de onderhandelingen over het sociaal plan pas echt van start gaan", meent ABVV-vakbondsafgevaardigde Rudy Dom.

De voorbije drie dagen stonden bij Agfa-Gevaert in Mortsel in het teken van ondernemingsraden over het banenverlies. De directie liet daar volgens de vakbonden duidelijk verstaan dat alle afdelingen waar Agfa niet de goedkoopste van de klas in kan zijn, uitbesteed zullen worden. "Maar aan dat scenario willen wij niet meewerken. Als het uitbesteed wordt, betekent het dat er werk is en dat werk willen wij hier houden", zegt Koen Zeuwts van LBC.
Voor een deel van de werknemers van Agfa-Gevaert bestaat er mogelijk al een uitwijkscenario naar een ander chemisch bedrijf in Antwerpen. "Woensdag hebben we vernomen dat er vanuit BASF interesse bestaat voor onze werknemers. Een tachtigtal mensen zou daar aan de slag kunnen", weet Yves Van Antwerpen van de christelijke vakbond ACV.