Belgische bedrijven betalen vaker te laat

Print
Belgische bedrijven betalen vaker met vertraging dan hun concurrenten in de buurlanden. Dat blijkt uit een onderzoek van kredietverzekeraar Atradius.
Atradius ondervroeg 1200 financieel verantwoordelijken in bedrijven in zes landen: Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Nederland en België. De vragen hadden betrekking op het betaalgedrag van de ondernemingen.

Bij 48 procent van de ondervraagde Belgische bedrijven komen betaalvertragingen op de thuismarkt "zeer vaak" of "eerder vaak" voor. De gemiddelde vertraging loopt op tot vijftien dagen. Alleen in Italië gebeurt dat nog meer frequent.
De Belgische respondenten menen dat het betaalgedrag van hun buitenlandse zakenpartners correcter verloopt. In 58 procent van de sectoren op de Belgische markt komt verzuim van betaling voor, al zijn dat uitzonderingen.
Uit het onderzoek blijkt voorts dat de Belgische bedrijven veel minder dan de ondernemingen uit de buurlanden stappen nemen om zich te beschermen tegen betalingsrisico's. Slechts 60 procent van de Belgische bedrijven opteert voor bescherming. Dat is weinig, zegt Atradius, omdat België een exportland is en omdat het aantal faillissementen vrij hoog ligt.