Laatste Russische oppositiekrant verkocht aan staalmagnaat

Print
De Russische oppositiekrant Kommersant is gekocht door een miljardair die nauw betrokken is bij het staatsenergiebedrijf Gazprom. De verkoop betekent het einde van de onafhankelijkheid van de krant, schrijven de zeldzame kritische dagbladen die Rusland nog rijk is.
De nieuwe eigenaar is Alicher Oesmanov, staalmagnaat en eigenaar van een Gazprom-filiaal. Volgens Vedomosti, een van de enige overblijvende onafhankelijke krantenen de Russische tegenhanger van de Financial Times, zal Oesmanov het dagblad snel verkopen aan een overheidsbedrijf.

Gazprom-media, bijvoorbeeld, heeft de laatste jaren een groot deel van de Russische media opgekocht, waaronder televisiezender NTV en de krant Izvestija. Dat dagblad zag sindsdien haar kritische toon smelten als sneeuw voor de zon en repte donderdag met geen woord over de dubieuze verkoop van Kommersant.
Kommersant zelf besteedt enkel in de investeringsrubriek aandacht aan de overname. Over eventuele kritiek en protest bij de redactie is geen woord te lezen. "Oesmanov is een stroman van de Russische overheid", schrijft Vedomosti. "Dit is de ondergang van een belangrijke oppositiekrant."
Oesmanov zou om en bij de 200 miljoen dollar (156 miljoen euro) hebben betaald voor Kommersant.