Lichte straffen voor Weense agenten die Gambiaan mishandelden

Print
Vier Weense agenten die een Gambiaanse asielzoeker mishandelden, hebben donderdag voorwaardelijke straffen gekregen. Amnesty International veroordeelde de straffen als veel te licht.
Het vonnis wekt de indruk dat marteling een licht vergrijp is in Oostenrijk, zei Heinz Patzelt van de Amnesty-afdeling in Wenen. De drie agenten die de Gambiaan daadwerkelijk hadden mishandeld kregen van de rechtbank in Wenen een celstraf van acht maanden voorwaardelijk en de vierde, die zijn collega's niet had tegengehouden, kreeg zes maanden voorwaardelijk. Hoewel de agenten hebben toegegeven de Gambiaan te hebben mishandeld, hebben ze zich veel ernstiger aan hem vergrepen dan ze de rechter hebben voorgespiegeld, zei advocaat Josef Phillipp Bischof. De agenten ontkennen bijvoorbeeld een van de jukbeenderen van de Afrikaan te hebben gebroken.

De mishandeling had plaats nadat de Gambiaan in april had geweigerd terug te vliegen naar zijn thuisland. De agenten namen hem mee naar een afgelegen plek; drie van hen mishandelden hem terwijl de vierde op de uitkijk stond, meldde het persbureau APA kort na het incident. De Gambiaan werd geslagen, geschopt en werd gedwongen te knielen, waarna een van de agenten hem aanreed met een auto. Vervolgens brachten ze hem naar een ziekenhuis en vertelden een dokter dat hij had gepoogd te ontsnappen.