"VS niet voorbereid op nucleaire aanval"

Print
Bijna vijf jaar na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 zijn de Verenigde Staten nog steeds niet voorbereid op de gevolgen van een nucleaire terroristische aanslag. Dat blijkt donderdag uit een rapport van een nucleaire nonproliferatie-groep.
De organisatie "Physicians for Social Responsibility" analyseerde drie mogelijke scenario's: een nucleaire bomexplosie in New York, een ontploffing van een "vuile bom" in Washington en een aanslag op een kerncentrale in Chicago.

Uit het rapport blijkt dat de overheid geen plan klaar heeft om het hoofd te bieden aan de medische nasleep van zo'n ramp. Er is volgens de regering geen coördinatiecentrum dat de reddingsoperaties kan leiden en er is geen enkel systeem om uit te maken of de omwonenden al dan niet moeten worden geëvacueerd. De organisatie kreeg haar twijfels over het medisch noodplan van de overheid toen ze zag hoe traag er vorig jaar werd gereageerd na de doortocht van de orkaan Katrina.
"In vergelijking met een nucleaire terroristische aanval is Katrina een regenstorm", zei dokter Ira Helfand bij de voorstelling van het rapport. "Duizenden mensen zouden omkomen bij de aanval zelf, maar er moet een plan komen om de overlevenden te redden."
Volgens het rapport moet de Amerikaanse overheid dringend voorraden van medisch materiaal aanleggen, crisiscentra oprichten en voorbereidingen treffen om te communiceren met de bevolking in het geval van een ramp.