Bush voert nazi's op om oorlog in Irak te rechtvaardigen

Print
De Amerikaanse president George Bush heeft de oorlog in Irak donderdag vergeleken met de strijd tegen de fascisten en de communisten in de twintigste eeuw. Op die manier probeerde hij te illustreren dat een terugtrekking uit Irak geen optie is.
"De Verenigde Staten leveren in Irak een beslissende ideologische strijd tegen de nazaten van de fascisten, de nazi's en de communisten", sprak de president tijdens een toespraak in Salt Lake City. "Een terugtrekking uit Irak zou desastreus zijn." Bush liet zich in niet mis te verstane bewoordingen uit over de Democratische oppositie. Die maakt van de problematische situatie in Irak een van de belangrijkste argumenten voor de (tussentijdse) parlementsverkiezingen in november.
"Als we de strijd tegen de terroristen in de straten van Bagdad opgeven, mogen we hen binnenkort begroeten in onze eigen steden", zei Bush. "We zullen niet opstappen voor we de overwinning op zak hebben." De president is net aan een nieuwe campagne begonnen om het hoofd te bieden aan de groeiende weerstand tegen de oorlog in Irak.
Bush vergeleek de strijd in Irak achtereenvolgens met Omaha Beach en Guadalcanal, twee beruchte strijdtonelen uit de Tweede Wereldoorlog waarbij duizenden Amerikaanse soldaten sneuvelden. "Zij die de Amerikanen bestrijden in Irak, zijn de erfgenamen van de fascisten, de nazi's en de communisten", besloot de republikein.