Donorconferentie voor Libanon van start gegaan

Print
De Libanese premier Fuad Saniora heeft donorlanden donderdag opgeroepen te helpen bij de wederopbouw van zijn land, dat door de Israëlische bombardementen tijdens de laatste oorlog vijftien jaar terug in de tijd zou zijn gebracht.
Ongeveer zestig landen en hulporganisaties zijn in Stockholm bijeengekomen om te praten over de wederopbouw van Libanon en de Zweedse organisatie hoopt dat tegen de vierhonderd miljoen euro wordt toegezegd. Saniora drukte de donoren op het hart dat het geld absoluut niet bij de Hezbollah in het zuiden van het land terecht zal komen.
De premier zei tevens dat de wederopbouw van zijn land ernstig wordt gehinderd door de Israëlische lucht-, zee- en landblokkade die nog steeds van kracht is. Volgens Saniora is de blokkade onmenselijk. Israël zegt de blokkade te zullen opheffen zodra VN-resolutie 1701, waarmee een einde kwam aan de 34 dagende durende oorlog, volledig is geïmplementeerd. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft er echter bij Israël op aangedrongen de blokkade per direct op te heffen om de hulpverlening aan en in Libanon te vergemakkelijken.

De Verenigde Staten hebben omgerekend bijna 180 miljoen euro toegezegd en de Europese Unie heeft woensdag al 42 miljoen euro beloofd. Zweden, Italië en België hebben respectievelijk 16, 30 en 5,5 miljoen euro toegezegd. De Hezbollah heeft - los van de conferentie - honderden miljoenen euro's aan steun beloofd aan de Libanezen, vermoedelijk grotendeels afkomstig uit de staatskas van Iran. Er wordt gevreesd dat de steun voor de Hezbollah zal toenemen als daar niet genoeg Westerse hulpgelden tegenover komen te staan.
Saniora heeft donderdag gezegd dat zijn regering overweegt de Israëlische militairen die op 12 juli ontvoerd werden - de aanleiding voor de oorlog - te ruilen tegen alle Libanezen die in Israëlische gevangenissen zitten. Hij zei te hopen dat Israël zich redelijk opstelt, zodat de zaak kan worden afgehandeld.