Congo komt 46 miljoen dollar te kort voor tweede ronde verkiezingen

Print
Congo heeft 46 miljoen dollar te kort voor de organisatie van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen en voor de provincieverkiezingen op 29 oktober. Dit heeft rapporteur Dieudonné Mirimo van de Onafhankelijke Kiescommissie (CEI) donderdag bekendgemaakt.
Het aanvankelijke budget voor het hele verkiezingsproces was aanvankelijk ongeveer 450 miljoen dollar, voornamelijk betaald door de internationale gemeenschap. Maar de kosten stegen, onder meer door het uitstel van de presidentiële stembusgang, de toename van het aantal stembureaus en verkiezingspersoneel.
Ondanks het tekort van 46 miljoen dollar is er een engagement van in totaal tien miljoen dollar vanwege meerdere landen, waaronder België en Zwitserland, zei Mirimo. "Wij denken dat tegen 29 oktober het tekort zal zijn opgevuld".
Op 29 oktober trekken de Congolezen opnieuw naar de stembus, gezien bij de presidentiële stembusgang van 30 juli niemand een absolute meerderheid behaalde. De twee overblijvende kandidaten zijn president Joseph Kabila en vicepresident Jean-Pierre Bemba.