Israëlisch leger trekt zich terug uit Gaza

Print
Het Israëlische leger heeft zich donderdag na een operatie van vijf dagen teruggetrokken uit Gaza-Stad. De operatie, gericht tegen Palestijnse extremisten en tunnels die zij in het gebied hebben gegraven, heeft volgens Palestijns ziekenhuispersoneel sinds zaterdag vijftien extremisten en vijf burgers het leven gekost.
Het leger richtte zijn pijlen vooral op de wijk Shajaiyeh. Daar zijn dan ook behalve de infrastructuur veel huizen, boomgaarden en kassen verwoest. Het leger gaf woensdag beelden vrij van een tunnel die door militante Palestijnen zou zijn gegraven van Shajaiyeh naar de grensovergang Karni. Het zou de bedoeling zijn geweest door die 150 meter lange tunnel Israëlische militairen aan te vallen. Israël heeft boven Gaza-Stad pamfletten uitgestrooid waarin de Palestijnen wordt meegedeeld dat alle grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook gesloten zullen blijven zolang extremisten ze op de korrel houden.

In de stad Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, is de spanning toegenomen sinds vorige week een man werd doodgeschoten bij een door Hamas-strijders opgeworpen wegversperring. De familie van het slachtoffer heeft inmiddels een plaatselijke Hamas-leider gegijzeld en eist dat de moordenaar aan de politie wordt overgedragen.

Op de Westoever, in de stad Nablus, doodde het Israëlische leger in de nacht van woensdag op donderdag een leider van de Al-Aqsa Martelarenbrigades, zeiden ooggetuigen. Militairen overvielen in de oude stad van Nablus een groep extremisten en schoten Fadi Kafishe dood. Zes anderen raakten gewond. Er is al eerder door Israël geprobeerd Kafishe, een populaire figuur op de Westoever, te liquideren.