Hitler-wijn moet uit de rekken

Print
Dorothée Gassen uit het Nederlandse Elahuizen begint samen met het Verzetsmuseum in Leeuwarden een Europese actie tegen de zogeheten Führerwijn. Deze moet overal de schappen uit en van het internet worden gehaald, net als de Mussolini-variant.
Ook andere nazistische en fascistische souvenirs, zoals kalenders, pennen, vlaggen en poloshirts, zouden in heel Europa verboden moeten worden.

Dorothée Gassen (57), geboren in het Duitse Aken, is voorzitter van de landelijke, door haar opgerichte stichting Nederlands-Duitse Dialoog. Een paar maanden geleden was zij op vakantie in Italië. Daar zag zij in een supermarktje in Jesolo, nabij Venetië, pontificaal naziwijn op de planken staan. Ze was geschokt.

"Ik had wel eens gehoord van dit soort dingen, maar dan in obscure winkeltjes, ergens achteraf. Dit was in een gewone supermarkt. De Hitler- en Mussoliniwijnen, met op het etiket vlaggen en een adelaar, stonden tussen de suiker en de spaghetti. En om mij heen liepen allemaal kinderen. Die zagen het ook. Dat kan echt niet."

Ze weet dat er momenteel ergere dingen gebeuren in de wereld. Er zijn oorlogen en er is terrorisme. "Maar dit moet je ook niet vergeten. Ook niet na je vakantie. Met dit soort kleine dingen begint het. We moeten alert zijn en hiertegen protesteren. Dit gebeurt in heel Europa, niet alleen in Italië."