KBVB eist 1 jaar tegen ex-La Louvièrespelers

Print
De Controlecommissie hield donderdagavond haar eerste zitting tegen spelers en ex-spelers van La Louvière die betrokken zouden zijn bij de verdachte nederlaag tegen Lierse op 21 mei 2005: 7-0. Meerdere spelers verklaarden in de media dat ze toen bewust hun voetje hebben teruggetrokken als vergelding tegenover voorzitter Filippo Gaone, die hun salarissen niet betaalde. Het bondsparket eist 1 jaar schorsing.
Deze zaak heeft - tot nader order - geen uitstaans met de affaire-Ye. Dat benadrukken ook alle gehoorde spelers. De 7-0 wordt volgens de bondsreglementen dan ook beschouwd als wedstrijdvervalsing en niet als corruptie. Die vervalsing is evenwel ook sanctioneerbaar (Art. VII/81).

Vier ex-spelers van de club van Tivoli werden donderdagavond opgeroepen: Gunter Van Handenhoven (Lokeren), Wagneau Eloi (Roeselare), Mario Espartero (ex-Brussels) en Montoya (in Frankrijk). Die laatste was verontschuldigd, omdat hij deze week in Spanje test. De spelers vroegen en kregen een behandeling achter gesloten deuren. De Controlecommissie hoorde de spelers nogmaals, waarop de bondsprocureur een jaar schorsing eiste (de voorziene minimumstraf in de reglementen). Voor Eloi, Espartero en Montoya mag daarvan een deel met uitstel zijn, voor Van Handenhoven wil hij een strengere straf. De toenmalige kapitein zou de aanstoker geweest zijn.
De Controlecommissie komt begin oktober opnieuw samen. Dan zal het interview met Van Handenhoven in Studio 1 (VRT), waarin hij de feiten toegeeft, alsook de bewuste wedstrijd op video bekeken worden.