Vandenbroucke wil Open Universiteit in Vlaanderen stimuleren

Print
Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke pleit voor een betere samenwerking tussen de Open Universiteit en de Vlaamse universiteiten en hogescholen. Hij wil de Open Universiteit in Vlaanderen ook verder stimuleren. Dat zei de minister op de opening van het academiejaar 2006-2007 van de Open Universiteit. Concrete maatregelen zijn er echter nog niet.
De Open Universiteit Nederland biedt afstandsonderwijs aan in de vorm van zelfstudiepaketten. In Vlaanderen is het open afstandsonderwijs georganiseerd in nauwe samenwerking met de Open Universiteit Nederland. In zes studiecentra kunnen studenten van de Open Universiteit persoonlijke begeleiding krijgen en geëxamineerd worden. Die zes studiecentra zijn gehuisvest in de bestaande Vlaamse universiteiten.

In Vlaanderen is de Open Universiteit nog geen groot succes. Afgelopen jaar schreven zich iets meer dan 2.000 Vlamingen in tegenover 16.000 gegadigden in Nederland. Vorig jaar leverde de Open Universiteit in Vlaanderen slechts dertien bachelordiploma's en drie masterdiploma's af.
Toch vindt Vandenbroucke dat de Open Universiteit een meerwaarde kan bieden in het onderwijsaanbod, die voornamelijk in de tweedekansfunctie ligt. "Ik pleit voluit voor een tweede democratiseringsgolf in het hoger onderwijs", zegt Vandenbroucke. "Er is nog ruimte voor groei in de studentenaantallen van de aankomende generaties 18-jarigen. Maar misschien nog meer in flexibele studiemogelijkheden voor volwassenen, zeker voor hen die om welke sociale, economische of culturele reden ook, de stap naar de universiteit of hogeschool niet hebben kunnen zetten."
Gezien de studiecentra van de Open Universiteit in Vlaanderen in bestaande universiteiten zijn, moet het mogelijk zijn de samenwerking te verstrakken, vindt Vandenbroucke. Naast een betere samenwerking, wil de minister ook meer flexibiliteit voor studenten en een wederzijdse bevruchting met de gewone instellingen. De minister wil daarvoor vanuit zijn bevoegdheid ruimte maken en zegt open te staan voor de mogelijke suggesties.