Toeristen geven meer uit in Vlaanderen maar verblijven korter

Print
Vakantiegangers in Vlaanderen besteden tijdens hun verblijf meer dan vijf jaar geleden. De verblijven worden wel korter. Dat blijkt uit een vijfjaarlijks onderzoek van Toerisme Vlaanderen.
Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) stelde donderdag de resultaten voor tijdens een persconferentie in Brussel. Voor het onderzoek werden meer dan 8.500 enquêtes afgenomen bij zowel binnen- als buitenlandse vakantiegangers in Vlaanderen tijdens de periode mei tot november 2005.

In 2005 verbleven zowat 8,8 miljoen toeristen in Vlaanderen, inclusief Brussel. Hoewel er meer toeristen Vlaanderen als vakantiebestemming kiezen, bleef het aantal overnachtingen quasi gelijk omdat vakantiegangers minder lang verblijven. Dat is voor de toeristische economie geen slechte zaak: kortere verblijfsduren leiden tot hogere bestedingen.

In 2000 besteedde een toerist per nacht gemiddeld 43 euro aan de kust, tegenover 60 euro in 2005. In de kunststeden zoals Gent, Brugge, Antwerpen en Brussel spendeert de vakantieganger ongeveer 132 euro, een status-quo met vijf jaar geleden. De sterkste stijging van het bestedingsbedrag is in de Vlaamse, groene regio's: van 36 euro in 2000 naar 59 euro vijf jaar later. Amerikanen, Spanjaarden en Belgen geven het meest uit tijdens hun vakantieverblijf in Vlaanderen.