Uitstapje van Mariusz O leidt tot wetswijziging

Print
Na de heisa rond de uitstap van één van de verdachten van de moord op Joe Van Holsbeeck heeft de federale regering beslist een wetsontwerp klaar te stomen dat de nieuwe wet op de jeugdbescherming wijzigt.
Dat ontwerp maakt het beroep van het parket opschortend tegen een beslissing om minderjarigen uit een gesloten jeugdinstelling een uitstap te laten doen.

Dat is het resultaat van het overleg dat de federale regering en de deelregeringen maandagvoormiddag hadden naar aanleiding van de uitstap van Mariusz O., die een match mocht bijwonen van de Rode Duivels, terwijl hij één van de verdachten is van de moord op Joe Van Holsbeeck. Eerder pleegden de verschillende regeringen al overleg over de aanpak van de jeugdcriminaliteit. De vergadering maandag past in dit kader.

De gemeenschappen gaan dus de procedures inzake uitstappen voor delinquente jongeren herzien. Daarbij zal voortaan rekening worden gehouden met de zwaarwichtigheid van de gepleegde feiten, de risico's voor de openbare veiligheid en de mogelijkheid dat de jongere uit handen wordt gegeven aan een correctionele rechter.

Na afloop van de vergadering liet premier Guy Verhofstadt nog weten dat zijn regering op 8 september zal beslissen waar de aangekondigde jeugdgevangenis zal worden ingeplant. Er zijn drie plaatsen weerhouden: Tienen, Kasteelbrakel en Ganshoren. De regering geeft de voorkeur aan Ganshoren, omdat die in het tweetalige Brussel ligt.