"Dokter goedkoper maken voor lage inkomens"

Meer mensen met een laag inkomen moeten goedkoper naar de dokter kunnen en minder betalen voor hun geneesmiddelen en ook de gezondheidskosten voor chronisch zieken moeten omlaag.

Belga

Daarvan maakt minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS, foto) zijn topprioriteiten voor het nieuwe politieke jaar. "Eén gezin op drie heeft het moeilijk om zijn dokterskosten te betalen en één gezin op tien stelt medische uitgaven of behandelingen uit wegens geldgebrek. We moeten iets doen voor de financieel zwakkeren", aldus Demotte.

Nu betalen alleen sommige weduwen, invaliden, gepensioneerden en wezen voor een doktersbezoek een lager remgeld dan de gewone patiënt. Demotte gaat dat uitbreiden tot al wie een laag inkomen heeft, zodat ook werknemers met een laag loon of alleenstaande moeders met kinderen in aanmerking komen. Hoe hoog de minister de inkomensgrens zal leggen, houdt hij nog in beraad.

Demotte wil ook meer onkosten terugbetalen aan chronisch zieken, zoals pijnstillers aan kanker- en reumapatiënten, verplaatsingsonkosten aan nierpatiënten, de apparatuur voor diabetici en de verpleging van EB-patiënten (huidziekte).