Universiteit Heidelberg geeft fragment van Parthenonfriezen terug

Print
Na meer dan 130 jaar geeft de Universiteit van Heidelberg komende maandag 4 september een reliëffragment van de friezen van de wereldberoemde Atheense Parthenontempel aan Griekenland terug.
De Griekse minister van Cultuur Giorgos Voulgarakis zal het acht centimeter hoge en elf centimeter brede marmeren stuk in ontvangst nemen, aldus de universiteit. De Parthenontempel op de akropolis is een van bekendste Griekse bezienswaardigheden. Hij werd van 447 tot 432 voor Christus opgericht.
De universiteit heeft in januari beslist het waardevolle kleinood terug te gegen. "Dit gebeurt uitsluitend als erkenning van het belang van het Parthenon als werelderfgoed en is ingegeven door het wetenschappelijk doel om de friezen van het Parthenon terug samen te brengen als uniek monument van de wereldcultuur," luidt het in de mededeling. Griekenland eist al jarenlang de teruggave van de 'Elgin Marbles', grote delen van de Parthenonfriezen die in het begin van de 19de eeuw naar Londen werden verscheept.
Volgens de universiteit van Heidelberg werd het 'Duitse' fragmentje voor de eerste keer in 1871 geregistreerd. Het zou afkomstig zijn van de rechteronderhoek van een friesplaat, die op de noordelijk kant van het Parthenon was aangebracht en waarvan de overige delen in het Akropolismuseum in Athene bewaard worden.