Tongerse gevangenis blijkt publiekstreffer van formaat

Print
Amper vijf maanden na de openstelling voor het grote publiek van de voormalige strafinrichting van Tongeren, heeft de oude gevangenis al meer dan 80.000 bezoekers over de vloer gehad. De belangstelling voor de Tongerse gevangenis is enorm en lokt bezoekers uit gans België, zo zegt de Limburgse gedeputeerde van Cultuur Jos Claessens (VLD).
De gevangenis opende op 1 april zijn deuren voor het grote publiek met "Het leven achter de tralies", een tentoonstelling waarin de getuigenissen van de gevangenen zelf centraal staan. De tentoonstelling vormde ook de aanzet om buitenstaanders kennis te laten maken met de beklijvende wereld achter de gevangenismuren.
De komende maanden zullen er nog tal van nieuwe initiatieven plaatsvinden in de oude gevangenis. Zo presenteerde televisiezender KanaalTwee er vandaag/maandag bijvoorbeeld zijn nieuwe topserie "Prison Break" aan de pers.
De gevangenis van Tongeren dateert van 1844 en was tot 2 april van vorig jaar in gebruik. In opdracht van de provincie Limburg werd er vlak voor de definitieve sluiting van de gevangenis uniek materiaal verzameld. Het gaat om interviews met de gevangenen en de gevangenisbewaarders, uniek beeld- en geluidsmateriaal van het gevangenisleven en originele documenten die de geschiedenis van de gevangenis uit de doeken doen.