Houtprijzen blijven stijgen

Print
De prijsstijging van bijna alle soorten hout zet zich onverminderd voort sinds het begin van dit jaar. Dat zegt de Nationale Federatie van Houthandelaars (NFH).
Sinds mei is een groot aantal van de houtsoorten met 20 procent gestegen in prijs, aldus de secretaris-generaal van de NFH.
In mei waarschuwde de NFH al voor prijsstijgingen voor alle houtsoorten van 20 tot 30 procent sinds het begin van 2006. Nu komt daar sinds mei voor verschillende producten nog zowat 20 procent bij.
De redenen van de prijsstijging zijn enorm divers naargelang de houtsoort. Bij tropisch hardhout spelen vooral de wereldwijde inspanningen om de illegale houtkap te bestrijden een grote rol. Daarnaast zijn klimatologische factoren evenzeer van belang.
Bij naaldhout hinderen onder meer klimatologische factoren de bosexploitatie en het houttransport in Noord- en Oost-Europa, remt de nieuwe bosfiscaliteit in Finland de houtkap af en is de wereldwijde stijgende vraag naar naaldhout eveneens een reden voor de prijsstijging. Voor plaatmaterialen liggen de gestegen grondstof- en energiekosten in Europa voornamelijk aan de basis van de hogere prijs voor dit product.