DNA-test pleit Amerikaan die moord bekende vrij

Print
De man die beweert in 1996 het toen 6-jarige Amerikaanse schoonheidskoninginnetje JonBenet Ramsey te hebben vermoord, zal daarvoor waarschijnlijk niet worden aangeklaagd.
DNA-materiaal dat destijds op het kind werd aangetroffen, blijkt niet afkomstig te zijn van John Mark Karr, de 41-jarige leraar die onlangs in Thailand werd gearresteerd en de moord op het kind bekende. Zonder een DNA-match kan de justitie in Boulder in de staat Colorado Karr niet vervolgen.
De moord op JonBenet Ramsey zorgde in december 1996 en lang daarna voor grote ophef in de VS. Aanvankelijk werden zelfs de ouders van het kind verdacht. Enkele weken geleden werd Karr aangehouden, nadat hij eerder dit jaar contact had gezocht met een hoogleraar die veel onderzoek naar de Ramsey-zaak heeft gedaan. Karr vertelde daarbij details die volgens de justitie alleen maar bekend konden zijn bij de mogelijke moordenaar.
Maar er waren meteen al twijfels over zijn verklaring dat hij "bij JonBenet was geweest toen zij stierf". Karr's familie stelde dat hij nooit in Colorado kon zijn geweest, omdat hij toen bij hen in de staat Alabama was, tweeduizend kilometer van Boulder.
De afgelopen weken is DNA van Karr afgenomen en vergeleken met DNA dat op het ondergoed van JonBenet was gevonden. Gisteren werd bekend dat beide DNA's niet overeenkomen.
Maandag zou Karr worden voorgeleid, maar volgens de wet van Colorado moet hij vervolgens binnen 72 uur in staat van beschuldiging worden gesteld. Zonder DNA-bewijs is dat zo goed als uitgesloten.