Klachten tegen verkiezingsfraude Mexico nietig verklaard

Print
De Kiesrechtbank TFE van Mexico heeft maandag de meeste klachten van verkiezingsfraude tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2 juli, nietig verklaard. De klachten waren ingediend door de linkse coalitie Voor het Welzijn van Allen onder leiding van de populistische presidentskandidaat Andrés Manuel López Obrador van de PRD, de Revolutionair Democratische Partij.
Voorts heeft de TFE geconstateerd dat er van verkiezingsfraude geen sprake is en dat de nietigverklaring van de klachten geen invloed heeft op de verkiezingsuitslag. Dit betekent dat Felipe Calderón van de centrumrechtse regeringspartij PAN, Revolutionaire Democratisch Partij, er nagenoeg zeker van is dat hij voor 6 september door de TFE bekrachtigd zal worden als president van Mexico.
Na de bekendmaking stroomde een honderdtal aanhangers van Andrés Manuel López Obrador naar het kantoor van de kiesrechtbank om te protesteren. López Obrador, die zondag aankondigde dat hij zich op 16 september, Mexico's nationale feestdag, zal laten uitroepen tot president, heeft nog niet gereageerd op de afwijzing van zijn klachten.
Ruim 41 miljoen Mexicanen namen op 2 juli deel aan de verkiezingen waarin zij een president, congresleden, senatoren, drie gouverneurs van deelstaten en een burgemeester van México-stad konden kiezen.
Volgens de officiële telling van het Federale Kiesinstituut IFE verloor López Obrador met 0,58 procent, ofwel 243.934 stemmen, van Calderón van de centrumrechtse PAN. López Obrador heeft deze uitslag van het begin af aan veroordeeld en aangemerkt als fraude.