Voormalig NAVO-commandant moet PKK in de gaten houden

Print
De Amerikaanse regering heeft voormalig NAVO-commandant generaal Joseph Ralston benoemd tot speciale gezant die de Koerdische Arbeiderspartij PKK in de gaten moet houden.
NAVO-bondgenoot Turkije heeft geklaagd over de activiteiten die de guerrillagroep vanuit Noord-Irak op zijn grondgebied ontplooit. Ralston moet tussen de regeringen van Turkije en Irak zaken coördineren om de terroristische dreiging van de PKK en andere terroristische groepen die in Noord-Irak en over de Turks-Iraakse grens opereren te elimineren, maakte het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken maandag bekend.
De verboden PKK voert sinds 1984 strijd voor een autonome Koerdische staat in het zuidoosten van Turkije. Na een periode van betrekkelijke rust na de gevangenneming van PKK-leider Abdullah Öcalan in 1999 is de strijd sinds 2004 weer opgelaaid.
Na de dood van vijftien Turkse militairen bij drie aanvallen van de PKK in juli heeft het Turkse leger gedreigd met een militaire actie over de grens in Irak, als de Verenigde Staten en de Iraakse regering de Koerdische rebellen niet zelf zouden aanpakken.