Gecrasht vliegtuig Kentucky steeg op van te korte startbaan

Print
Het vliegtuigongeluk in de Amerikaanse staat Kentucky dat zondag aan 49 mensen het leven kostte, is veroorzaakt doordat de piloot vanaf de verkeerde -te korte- startbaan wilde opstijgen.
Dat heeft de Nationale Raad voor Transportveiligheid maandag bekendgemaakt na onderzoek van de recorders met vluchtgegevens en cockpitgesprekken. De baan was niet geschikt voor commerciële vluchten, aldus de raad.
Het toestel, een Bombardier Canadair CRJ-100 van de maatschappij Comair met bestemming Atlanta, belandde vrijwel intact in een veld in het verlengde van de startbaan, maar vloog vervolgens in brand. De toestand van de enige overlevende die uit het brandende toestel kon worden gered, een bemanningslid, was kritiek.
De directeur van de luchthaven Blue Grass, Michael Gobb, zei maandag dat de taxiroute voor de vliegtuigen die gebruik maken van de lange startbaan een week eerder enigszins was gewijzigd. Zowel de oude als de nieuwe route kruist de kortere baan die alleen wordt gebruikt voor kleinere vliegtuigen, waarvan het vliegtuig zondag probeerde op te stijgen.