Tank met hete pek lekt bij chemisch bedrijf in Zelzate

Print
Bij het chemische bedrijf VTF Belgium in Zelzate lekt een tank met hete, vloeibare pek. De brandweer slaat de dampen die vrijkomen, neer met een watergordijn.
De hinder is beperkt, maar het zal nog enkele uren duren om de pek over te pompen naar een andere tank, zegt brandweercommandant Patrick Sleeuwaert.
Het lek bij het bedrijf aan de Vredekaai zou rond 18 uur opgemerkt zijn. "Een stuk lasnaad in de tank scheurde, waarschijnlijk omdat de tank volledig vol werd gepompt," aldus de brandweercommandant. "Het lek was maar ongeveer tien centimeter groot, maar omdat de pek een temperatuur van 220 graden heeft, is voorzichtigheid geboden. Om de verspreiding van pekdampen tegen te gaan, hebben we waterschermen geplaatst."
De situatie is momenteel stabiel volgens de brandweer. "De pek die vrijkwam, werd naar de afvalzuivering afgeleid. De inhoud van de tank van 1.100 kubieke meter wordt nu overgepompt. Dat zal nog enkele uren in beslag nemen," zei Sleeuwaert nog.
VTF Belgium distilleert onder meer steenkoolteer. Het is de enige Seveso-onderneming in Zelzate. Bedrijven met Seveso-risico behandelen, produceren, gebruiken of stockeren gevaarlijke stoffen.