Leterme geeft Franstaligen lik op stuk

Print
"Franstalige politici die Nederlandsonkundig zijn, maar wel een pro-Belgisch discours verdedigen, zijn compleet ongeloofwaardig".
Dat zegt de Vlaamse minister-president Yves Leterme (CD&V) maandag in De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk. Leterme reageert voor het eerst duidelijk op de commotie rond zijn interview in de Franse krant Libération. Daarin verklaarde hij onder meer ironisch dat "veel Franstaligen intellectueel blijkbaar niet in staat zijn om Nederlands te leren", wat hem een storm van Franstalige kritiek en zelfs klachten wegens racisme opleverde.

"Nederlands wordt door sommige Franstaligen nog altijd bekeken als een soort dialect, maar het is wel de landstaal van de meerderheid van de Belgen", zegt Leterme maandag in de kranten van de VUM-groep. "Ik ben er helemaal niet op uit om België op te blazen, maar als de Vlamingen vragen dat men hun taal spreekt, is dat een zaak van respect".

"Ik spreek zelf vlot drie talen. Ik mag me toch afvragen of het gebrek aan kennis van het Nederlands een kwestie is van niet willen of niet kunnen", aldus een strijdvaardige Leterme na de Ijzerbedevaart in Diksmuide.