Oude Belgen na tien jaar weer toegelaten in Tongeren

Zondag trok voor de tweede keer dit jaar een carnavalstoet door de centrumstraten. De organiserende Ridders van Morepoit tot Bukeberg gaven naar aanleiding van hun 5x11-jarige jubileum voorrang aan de Tongerse groepen.

ghouben

Zo mochten de ‘Oude Belgen’ na meer dan 10 jaar verbanning wegens wangedrag nog eens hun opwachting maken. De dierenhuiden werden uit de kast gehaald en de armen en benen werden bruin geschminkt.

De ridders startten hun feestweekend vrijdagavond met een Tungerse mès in de Basiliek. Zaterdagavond verwende Belle Perez meer dan 3.000 fans op de Markt met haar latinoklanken. De Tongerse vedetten Laura, bekend van Idool, en Ugly Head zorgden voor de warming-up.

De zomercavalcade startte zondag met een uur vertraging want eerst moesten er nog auto’s langs het parcours getakeld worden. De ridders hadden hun best gedaan om er een exotische namiddag van te maken. Zo zorgden sambabands en zatte harmoniekes voor de juiste sfeer. Maar net toen het startsein geven werd, gingen de hemelsluizen open.Een wolkbreuk dreef de toeschouwers naar de cafés. Even later trokken de 54 groepen op pad. In plaats van confetti en snoep werden er rozen uitgedeeld aan de 15.000 kijklustigen.

De verenigde handelaars van de Tristrôat en de Kraisstrôat keken toe vanop een wagen aan het Praetorium. De spelers van de fusieploeg KSK Tongeren-Hedera Millen lieten zich vervoeren met het toeristisch treintje. De jonkvrouwen daarentegen hadden zich in open oldtimers genesteld. Stadsprins Peter I en jeugdprins Gianluca I mochten de zomerstoet afsluiten.