Vijf allochtone schepenen?

Print
Hoeveel Limburgse schepenzetels gaan op 8 oktober naar allochtone kandidaten? Als we voortgaan op beloftes en quasi zekerheden, komen we uit op vijf, misschien zes als Chokri Mahassine (sp.a) in Genk de CD&V-meerderheid breekt. De meest zekere nieuwkomer is in elk geval Ali Çaglar (CD&V, foto) uit Genk.
“Als ik nu nog geen zetel krijg, durf ik straks niet meer buiten te komen,” zegt Çaglar. De vorige gemeenteraadsverkiezingen leverden welgeteld één allochtone schepen op: Selahattin Koçak (sp.a) in Beringen. Intussen zijn er twee bijgekomen: Salvatore Imbornone (CD&V) in Maasmechelen en Gökay Elkilic (Nieuw) in Heusden- Zolder. Imbornone zetelt sinds 2003, Elkilic sinds februari van dit jaar.Ze hebben alvast één ding met elkaar gemeen: ze haalden in 2000 veel stemmen.

Maar deze keer zullen ze de stemmen moeten delen, want elke partij heeft nu wel allochtonen op de lijst.Al is het maar om stemmen van de concurrentie af te snoepen.

“Vorige keer heb ik 1.653 stemmen gehaald,” zegt Ali Çaglar. “Maar in Genk geven ze je de eerste keer niet meteen een mandaat, dat is de regel. Toch ben ik om een schepenambt gaan vragen hoor en mensen uit mijn partij hebben me daarin zelfs gesteund. Zonder resultaat. Het is moeilijk om aan je kiezers uit te leggen dat je een hele legislatuur moet wachten. In 2003 heb ik nog meegedaan aan de nationale verkiezingen en daar heb ik 21.000 stemmen gehaald, maar ook daar is niks uit de bus gekomen. Daarom heb ik bij de laatste Vlaamse verkiezingen niet meer meegedaan, want ik wil mijn kiezers niet bedriegen. Maar nu komt het dus normaal gezien allemaal in orde. Ik hoop het echt, niet voor mezelf, maar voor mijn kiezers.”

Ook in Houthalen-Helchteren rekenen Khalid Assecour (sp.a) en Mustafa Aytar (sp.a), op een schepenambt. Die zetel zouden ze dan met elkaar delen. “Wij komen in elk geval in aanmerking, dat moet ook wel, want we hebben vorige keer veel stemmen gehaald. Ik had er 660 en Mustafa meer dan 700,” zegt Khalid Assecour. Alleen wordt het wat drummen om de zetels nu de sp.a heeft gezegd dat ze naast de burgemeester ook de voorzitter van het OCMW willen leveren. Die laatste plaats zou dan naar Jules D’Oultremont gaan.

In Maasmechelen is Salvatore Imbornone al drie jaar schepen. Hij is goed voor een monsterscore van 1.840 stemmen. “Na de burgemeester had ik de meeste stemmen in onze partij,” zegt Imbornone. “Daar heb ik ook hard voor gewerkt. Ik heb me acht maanden lang ingezet om de Italianen op de stemlijsten in te schrijven. In het totaal heb ik zeker 800 à 900 mensen aangeschreven en bezocht. Zo heb ik er 581 kunnen overtuigen. Deze keer heb ik er nog eens 200 bijgedaan. Daardoor scoort Maasmechelen ook zo hoog bij de inschrijvingen van EU-burgers: we zitten aan 41 procent.” Blijft hij aan? “Ja, toch als we in de coalitie zitten.” In Heusden-Zolder is Gökay Elkilic sinds februari schepen voor Nieuw.Mag hij blijven? “Waarom niet,” zegt burgemeester Tony Beerten (Nieuw). “Iedereen die veel stemmen haalt en goed is, mag blijven. Bij ons speelt afkomst echt geen rol hoor.”

Selahattin Koçak heeft vorige keer de spits afgebeten. Hij is de eerste allochtone schepen in Limburg. Hoe heeft hij zijn mandaat afgedwongen? “Ik had gewoon veel stemmen: 1.600, ze konden dus niet naast me kijken. Ik heb trouwens bij iedereen stemmen gehaald, zowel bij de Belgen als bij de mensen van Turkse origine, want je had toen maar 1.000 stemgerechtigde ‘Turken’. Andere allochtone kandidaten vragen me nu hoe je aan een mandaat geraakt en ik raad hen altijd aan om te zeggen dat ze voor iedereen opkomen. Dus niet alleen voor één bevolkingsgroep, niet alleen voor de Boerenbond,voor het ABVV of voor het ACW want dan eindig je gagarandeerd met een tijdelijk mandaat.”Waarom trekt hij de lijst niet? “Onze kandidaat is Maurice Webers, voor mij is er geen draagvlak.”Wil hij straks burgemeester worden? “Daar doe ik niet flauw over: tuurlijk zou ik dat willen.”