Ontvoerder is "een deel van mijn leven", zegt Natascha

Print
Natascha Kampusch (foto), de Oostenrijkse tiener die acht jaar in een kelder opgesloten heeft gezeten, ziet de man die haar gevangen hield als een deel van haar leven en heeft niet het gevoel dat zij iets heeft gemist.
Dat heeft zij laten weten in een verklaring die maandag door een psycholoog aan de pers werd voorgelezen. Kampusch zegt begrip te hebben voor de "buitengewone nieuwsgierigheid" naar wat zij heeft moeten verduren en hoe het met haar gaat sinds zij woensdag ontsnapte. Ze verzocht de journalisten echter haar een tijdje met rust te laten. "Iedereen wil intieme vragen stellen, maar dat gaat niemand iets aan", zei zij. "Ik voel me op dit moment goed."

"Onder deze omstandigheden ben ik tenminste niet beginnen te roken en heb geen slechte vrienden leren kennen", aldus het 18-jarig meisje. Kampusch schreef ook over het dagelijkse leven met Priklopil. Ze hebben samen ontbeten, huishoudelijk werk verricht, samen gekookt, televisie gekeken en gelezen. De ruimte waarin ze verbleef, heeft ze met de man samengesteld. Over de dader schreef ze dat "hij niet haar meester was, hoewel hij dat wel wilde. Ik was even sterk. Hij heeft me symbolisch op handen gedragen en met de voeten getreden". Toch stelt ze dat "zijn dood niet nodig was".

De politie zei nog maar een begin te hebben gemaakt met het ondervragen van Kampusch, die in maart 1998 op 10-jarige leeftijd werd ontvoerd door de 44-jarige Wolfgang Priklopil. Deze maakte na de ontsnapping van Kampusch een eind aan zijn leven door voor een trein te springen.

In haar verklaring spreekt Kampusch van "mijn kamer" als ze het heeft over de kelderruimte zonder ramen waar Kampusch haar acht jaar gevangen hield en waarvan de autoriteiten foto's en videobeelden hebben vrijgegeven. "Het is mijn kamer en niet bestemd voor de ogen van het publiek", zei zij.

"Ik huilde niet na de ontsnapping. Hij was een deel van mijn leven (...) In principe heb ik niet het gevoel dat ik iets gemist heb."