Europees Parlement verwijt Michel partijdige opstelling

Europees Commissaris Louis Michel is maandag in de commissie Ontwikkelingssamenwerking van het Europees Parlement (EP) bij momenten hard aangepakt omdat hij zich in Congolese zaken niet neutraal zou opgesteld hebben.

Belga

Enkele parlementsleden verweten Michel dat hij zich teveel voor Kabila engageerde.

In een geëmotioneerde repliek weigerde Michel deze kritiek te aanvaarden. "Ik supporter voor geen enkele kandidaat, maar ik engageer me wel ten volle voor het verkiezingsproces en het Congolese volk," aldus Michel.

Michel stelde dat hij tijdens de incidenten zowel Kabila als Bemba aan de telefoon had. "Ik heb ze allebei de levieten gelezen en tot de orde geroepen." De Commissaris vond het verwijt dat hij zich in de Congolees kiesstrijd partijdig zou hebben opgesteld "onterecht, onrechtvaardig en onaanvaardbaar". "Ik ben jaren door het stof gekropen om het proces op gang te trekken."

De Eurocommissaris zag achter de campagne tegen zijn persoon duistere manoeuvres van de UDPS en Etienne Tshisekedi. "Omdat ik me zo voor het transformatieproces engageerde, hebben ze van mij de grote boeman gemaakt," aldus Louis Michel.