Ontvoerder is "deel van mijn leven", zegt Natascha Kampusch

Print
Natascha Kampusch, de Oostenrijkse tiener die acht jaar in een kelder opgesloten heeft gezeten, ziet de man die haar gevangen hield als een deel van haar leven en heeft niet het gevoel dat zij iets heeft gemist.
Dat heeft zij laten weten in een verklaring die maandag door een psycholoog aan de pers werd voorgelezen.
Kampusch zegt begrip te hebben voor de "buitengewone nieuwsgierigheid" naar wat zij heeft moeten verduren en hoe het met haar gaat sinds zij woensdag ontsnapte. Ze verzocht de journalisten echter haar een tijdje met rust te laten.
"Iedereen wil intieme vragen stellen, maar dat gaat niemand iets aan," schrijft zij. "Ik voel me op dit moment goed." Ze zei dat ze misschien ooit met een therapeut zal spreken over de intieme details "Of misschien wel nooit. De intimiteit is van mij alleen."
Kampusch verklaarde ook voorlopig alleen telefonisch contact met haar familie te willen.
De politie zei nog maar een begin te hebben gemaakt met het ondervragen van Kampusch, die in maart 1998 op 10-jarige leeftijd werd ontvoerd door de 44-jarige Wolfgang Priklopil. Deze maakte na de ontsnapping van Kampusch een eind aan zijn leven door voor een trein te springen.
In haar verklaring spreekt Kampusch van "mijn kamer" als ze het heeft over de kelderruimte zonder ramen waar Kampusch haar acht jaar gevangen hield en waarvan de autoriteiten foto's en videobeelden hebben vrijgegeven. "Het is mijn kamer en niet bestemd voor de ogen van het publiek," zei ze.