Achttien doden bij veeroof in Noord-Kenia

Print
Zeker achttien mensen zijn omgekomen toen zo'n driehonderd gewapende bandieten uit Ethiopië vee roofden in Noord-Kenia. De overval brengt het aantal doden bij veediefstallen van het afgelopen jaar in de regio op ruim tweehonderd, zei het hoofd van het Keniaanse Rode Kruis Abbas Gullet maandag. Hij riep de regeringen van Ethiopië en Kenia op een oplossing te vinden voor het probleem.
Keniaanse agenten waren zondag verwikkeld in een vuurgevecht met de bandieten, zei een politiewoordvoerder. Zeventien bandieten kwamen om en het grootste deel van het vee werd in beslag genomen. Het achttiende slachtoffer was een Keniaanse herder. Vier Kenianen, onder wie een oude vrouw, raakten gewond.
Het is praktisch onmogelijk om de overvallen langs de vijfhonderd kilometer lange grens te stoppen, zei een plaatselijke Keniaanse functionaris. Zowel Keniaanse als Ethiopische dorpelingen in het grensgebied maken zich volgens hem al jaren schuldig aan veeroof. In juli 2005 kwamen bij een roofoverval op het Keniaanse dorp Turbi zeker 71 mensen om.