Inwoners New Orleans beducht voor orkaan Ernesto

Print
Het had een herdenkingsweekeinde voor de orkaan Katrina moeten worden, maar in plaats daarvan maakten veel inwoners van New Orleans zich zorgen over de orkaan Ernesto.
Die zal naar verwachting de Amerikaanse zuidkust bereiken als orkaan van de derde categorie. Dinsdag aanstaande is het precies een jaar geleden dat Katrina New Orleans en omgeving trof en alleen al in de staat Lousiana aan bijna 1.600 mensen het leven kostte.

Het Nationaal Orkaancentrum waarschuwde zondag dat Ernesto net als Katrina, die ook tot de derde categorie behoorde, een spoor van vernielingen kan trekken. Ernesto koerste aanvankelijk met windstoten van 120 kilometer per uur als orkaan van de eerste categorie af op de Haïtiaanse kust, maar zwakte later iets af tot tropische storm met windsnelheden tot zo'n honderd kilometer per uur. De storm zwelt naar verwachting weer aan tot orkaan-sterkte voordat hij maandagmorgen de kust van Cuba bereikt.

Het was nog te vroeg om te zeggen of Ernesto het stelsel van dijken rond New Orleans zal beproeven. Sinds vorig jaar is 350 kilometer dijk versterkt en zijn op bepaalde punten waterdichte schotten aangebracht. De autoriteiten zeiden dat alles zal afhangen van de plek waar Ernesto de kust bereikt, de mate van regenval en de kracht van de windstoten.

De gouverneur van Florida, Jeb Bush, riep zondag de noodtoestand uit omdat Ernesto de staat mogelijk bedreigt.