Uitstap Mariusz O. een fout volgens Onkelinx

Print
Minister van Justitie Laurette Onkelinx noemt de uitstap van Mariusz O. naar de voetbalmatch België-Kazachstan een 'fout'. "Hij had kunnen ontsnappen," aldus Onkelinx.
BR> De minister, die zaterdag zei 'ontzet' te zijn over de uitstap van Mariusz O., heeft uitgelegd dat er drie motieven zijn die haar positie rechtvaardigden: het sociale trauma dat veroorzaakt werd door de moord op Joe Van Holsbeeck, de openbare veiligheid en het voorbeeld voor delinquente jongeren.
Onkelinx benadrukt dat ze de pedagogische contracten en de jonge delinquenten die ermee te maken hebben, niet betrekt bij het debat. Die contracten werden afgesloten door de Overheidsinstelling voor jeugdbescherming (IPPJ). De minister beschouwt de begeleide uitstap van Mariusz O. echter wel als een vergissing.
"De jongeren moet elk apart beoordeeld worden. Er moet naar de persoonlijkheid van de jongere gekeken worden en rekening gehouden worden met het feit dat we in België leven, in een land dat getraumatiseerd is door de moord op Joe Van Holsbeeck," zegt Onkelinx.
De minister meent ook dat de uitstap van Mariusz O. een groot probleem betekende voor de openbare veiligheid. "Hij had kunnen ontsnappen. Bovendien had er in het stadion oproer kunnen ontstaan met onvoorspelbare gevolgen, indien hij herkend zou zijn geweest. Is daaraan gedacht?" vraagt Onkelinx zich af. Ze benadrukt eveneens dat "hij bij zo'n manifestatie de ouders van Joe had kunnen tegenkomen".